Monday, April 23, 2012

NEW PHASE.....

Assalamualaikum..
lama betul kami warga PPKI SK Kg Jawa menyepikan, alhamdulliah sekarang kami baru berkesempatan untuk menulis dan aktif semula dalam penulisan blog..
diharap kalian memberi sokongan kepada kami warga SK Kg Jawa yang mana telah pun bertukar nama kepada SK Tan Sri P.Ramlee

Thursday, May 12, 2011

Selamat Hari Guru

Tanggal 16 Mei pada setiap tahun adalah tarikh keramat bagi semua guru di Malaysia, ucapan selamat hari guru akan kedengaran ditelinga setiap orang guru, tapi berbeza dengan warga pendidikan khas, hari guru ibarat tiada apa-apa erti bagi muridnya, tetapi mereka akan di ingatkan oelh guru berkenaan hari tersebut, alhamdulillah anak murid itu akan membawa sekeping kad yang tertulis selamat hari guru, walaupun ejaannya tidaklah tepat, kadnya tidaklah secantik mana, tetapi ingatan dan keikhlasan murid itu amat ditagih oleh guru, terima kasih tak terhingga kepada anak murid khas ini.

Pada tahun ini kami warga pendidikan khas telah bersa
tu hati untuk memberi cenderahati yang dibuat oleh guru-guru, alhamdulillah..semuanya telah pun siap..sekiranya berminat boleh menempah..ehehehe..


Majlis Tilawah Al-Quran


Berpandukan kepada propaganda diatas, apakah yang kita boleh bayangkan sekarang...

Ya! pendidikan untuk semua, itu yang diwar-warkan selama ini, tidak kira anak itu cacat atau pun miskin atau ada permasalahannya tersendiri, mereka
berhak untuk mendapatkan pendidikan, sehinggakan terdapat peruntukkan akta yang mana sekiranya terdapat ibu bapa yang tidak memberi pendidikan kepada anak mereka akan didakwa.

Itu lah yang terjadi kepada anak didik kami, setelah
kami memberi pendidikan yang sempurna dan memasuki pertandingan, alhamdulillah mereka meraih tempat ketiga untuk hafazan dan juga naib johan untuk pertandingan azan subuh. Kami warga SKKJ amat bertbangga dengan kejayaan anak murid pendidikan khas. Kami telah membuka mata pihak yang selama ini hanya melihat pendidikan khas hanyalah sebuah program yang tidak memberi apa-apa peningkatan kepada anak murid beliau.

Setinggi-tinggi tahniah kepada tenaga pengajar yang sudi mengajar anak murid kami..tahniah kepada adik Farhan Aiman dan juga Adik Kamal hakimi..


Lawatan Ke Alor Setar

Alhamdulillah, bertemu lagi setelah sekian lama kami mendiamkan diri. pada kali ini kami ingin berkongsi kegembiraan bersam anda yang mana kami telah pun menjayakan satu lawatan ke Alor Setar. Sambutan dari ibu bapa amatlah menggalakkan, dari respon yang kami terima rata-rata ibu bapa sangat berpuashati dengan apa yang telah kami sediakan, murid-murid juga turut merasai kegembiraan itu. Tempat -tempat yang kami lawati adalah Muzium Padi, Pusat Sains Wilayah Utara, Muzium Diraja, Menara Alor Setar dan Pekan Rabu.

Kesemua tempat yang dilawati ini telah memberikan kerjasama yang baik, terima kasih kami ucapkan kepada semua pihak yang terlibat, kepada guru-guru, ibu bapa jutaan terima kasih yang tak terhingga. pada hujung tahun ini kami warga SKKJ akan bekerjasama dengan syarikat penerbangan tambang murah untuk ke Langkawi.

gambar sekitar lawatan
Alor Setar :Monday, April 11, 2011

Kem Bestari Solat


KEM BESTARI SOLAT

Assalamualaikum,

Buat pertama kalinya, kami warga pendidikan khas SK Kg Jawa bergabung tenaga serta bekerjasama untuk menjayakan Program ini.
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Program ini adalah untuk memastikan murid dapat menunaikan solat dengan sempurna dari segi bacaan dan perbuatan. Aktiviti ini dilaksanakan secara intensif di satu tempat khas. Kami warga pendidikan khas telah berbincang dengan panitia pendidikan islam, dan mencapai kata putus untuk melaksankan program ini serentak dengan aliran perdana.

Maklumbalas prositif telah kami terima dari pihak waris, dan mereka menyokong sepenuhnya program ini kerana ia akan memberi satu pengetahuan serta pengalaman kepada murid pendidikan khas. Program ini akan dijalankan selama 4 sesi bergantung kepada tarikh dan masa yang ditetapkan oleh pihak panitia pendidikan islam. kami amat-amat berbesar hati dengan kerjasama yang diberikan ini. ribuan terima kasih tak terhingga akan berikan kepada Panitia Pendidikan Islam.


NILAM


PROGRAM NILAM

'Bijak Mengeja Mahir Membaca'

Program ini satu program galakan membaca yang dilancarkan oleh Program Pendidikan Khas Integrasi Pembelajaran dan merupakan suatu program baru yang dirancang dengan melibatkan semua murid pendidikan khas SK Kg Jawa agar mereka timbul minat membaca.


Program yang dirancangkan ini adalah melibatkan dengan pelajar arus perdana, walaubagaimana pun, kami guru-guru pendidikan khas telah mengubah perancangan agar bersesuaian dengan kelas pendidikan khas. Program ini juga adalah untuk meningkatkan minat membaca serta tahap pemahaman murid, Guru Bahasa Malaysia akan memainkan peranannya, sedangkan guru yang lain akan membantu.

Buku nilam murid khas telah diubah suai bersesuaian dengan tahap mereka, dalam pada itu juga penilaian akan dilakukan pada setiap minggu untuk mengenal pasti tahap bacaan murid serta tahap pemahaman murid. Kami juga turut melancarkan satu slogan untuk program nilam ini iaitu ' 1 murid 1 petikan'. diharap dengan adanya program sebini, ia akan membuka mata pihak kedua bahawa murid pendidikan khas juga boleh menyertai program yang dianjurkan oleh pihak tersebut.

Diharap program ini akan menjadi pembuka jalan kepada guru-guru pendidikan khas amnya.

* kertas kerja Program NILAM Pendidikan Khas boleh dimuat turun diruangan Kongsi Bersama.

Bermulanya Aktiviti TerapiAssalamualaikum,

Alhamdulillah bertemu lagi kita diruangan anak-anak khas ini, terima kasih yang tak terhingga kepada kalian yang menyokong blog ini, yang selalu mengunjungi blog kami. Dari kesempatan ini kami bebesar hati setelah mengetahui bahawa banyak pengunjung menjadikan blog kami ini sebagai sumber ilmu, diharap dengan adanya maklumat yang diberikan ini, ia akan menjadi pendorong kepada anda terutama kepada guru pendidikan khas untuk lebih berdaya saing serta memajukan pendidikan khas ini dimata dunia.

Pada bulan April ini, kami warga pendidikan khas SK Kg Jawa telah pun melancarkan aktiviti terapi kepada anak murid kami, aktiviti terapi yang akan dilaksanakan adalah terapi bowling dan juga terapi renang. Memandangkan pihak ibu bapa amat mengalu-alukan aktiviti ini, jadi kami telah pun menyenaraikan semua murid untuk menyertainya. Bagi terapi bowling kami akan melaksanakanya sebanyak 5 sesi manakala bagi terapi renang pula sebanyak 6 sesi. Aktiviti yang dirancangkan ini diharap akan berjalan dengan lancar serta mendidik murid-murid kami agar lebih berdikari serta bersosial dengan persekitaran luar.

Dengan adanya guru-guru serta PPM yang berbakat serta bertanggungjawab, maka aktiviti ini akan lebih menarik serta lebih bermotivasi untuk anak-anak khas. Diharap aktiviti ini akan lebih bermanfaat kepada anak-anak khas amnya.

sekian, wassalam..

Monday, January 3, 2011

Back To School

Assalamualaikum,

Rasanya belum terlambat lagi bagi pihak kami mengucapkan selamat tahun baru kepada semua pengunjung blog ini. Diharap, pada tahun ini akan memberi lebih manfaat dan lebih informasi kepada kalian semua. Bersyukur hendaknya kita dapat bertemu kembali diruangan ilmu ini untuk kita berkongsi pendapat, maklumat serta bertukar-tukar pandangan mengenai dunia anak-anak istimewa ini.

Bagi guru-guru pendidikan khas, kami ingn mengucapkan selamat kembali ke sekolah, mungkin terdapat banyak kerenah pada hari pertama persekolahan, mungkin kita telah terbiasa dengan keadaan ini, maka bak kata pepatah alah bisa tenggal biasa. pada hari ini kami warga kg jawa juga tidak terkecuali mengharungi hari pertama persekolahan ini. Lumrah di alam pendidikan, murid yang telah ke sekolah menengah akan dikenang, tatkala terdapat juga murid baru yang masuk, alhamdulillah semuanya baik-baik sahaja.

Bagi semua warga pendidik dan juga murid-murid, kami mengucapkan selamat kembali ke alam persekolahan..


* untuk mendapatkan sukatan pelajaran KSSR pendidikan khas boleh dimuat turun di ruangan kongsi bersama.

Sunday, October 17, 2010

Kursus Pengenalan Guru-Guru Pendidikan Khas 2010Kursus Pengenalan Guru-Guru Pendidikan Khas...
Banyak ilmu yang diperolehi setelah kami guru-guru baru menghadirinya. Kursus ini dijalankan oleh pihak Jabatan Pelajaran Negeri Pulau Pinang dibawah kendalian Sektor Pendidikan Swasta dan Pendidikan Khas. Kursus ini telah di hadiri oleh Ketua Sektor iaitu Tuan Haji Abu Hassan, Ketua Unit Pendidikan Khas iaitu Tuan
Haji Aziz Hashim, Pegawai -pegawai JPNPP, Pegawai PPD dan juga para fasilatator JPNPP.Alhamdulillah, jadual yang diberikan tidak begitu padat tetapi banyak input yang kami perolehi, antaranya ialah terapi renang, modifikasi tingkahlaku dan sebagainya. Walaubagaimanapun terdapat beberapa aktiviti yang memberi impak yang mendalam kepada kami.
Ilmu yang kami perolehi ini membuatkan kami berasabersemangat untuk terus
memberi bakti kami kepada anak-anak khas ini.Terima Kasih kepada semua yang terlibat..

selingan ketika kursus tersebut..Wednesday, October 6, 2010

Rumah Terbuka Aidilfitri

Assalamualaikum..

Belum terlambat rasanya untuk kami warga Pendidikan Khas SK Kampong Jawa ingin mengucap Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Dan Batin.

Pada kesempatan ini kami warga Pendidikan Khas telah pun menganjurkan jamuan raya untuk murid-murid, ibu bapa serta warga guru dan staf SKKJ. Alhamdulillah, kesemua perancangan berjalan dengan lancar makanan dan minuman juga mencukupi.Jamuan seperti ini adalah kali ke -2 yang telah kami anjurkan, kami telah pun memasukkan aktiviti ini seb
agai aktiviti tahunan kelas kami. Alhamdulillah reaksi ibu bapa dan juga pihak pentadbiran sangat positif. Ibu bapa turut menyumbang makanan untuk jamuan ini.

Pada kesempatan ini juga kami gunakan untuk merapatkan hubungan
murid kami dengan guru-guru aliran perdana, agar guru-guru aliran perdana dapat mengenali anak-anak khas ini. Kami juga berharap agar dengan aktiviti ini ia akan merapatkan ukhuwah antara kami dengan guru-guru aliran perdana serta pihak pentadbiran.

Sekian dari kami warga Pendidikan Khas SKKJ....Salam LebaranThursday, August 12, 2010

Sukaneka dan Senamrobik

22 Julai 2010

Sukaneka dan senamrobik :

Memanaskan badan sebelum memulakan senamrobiksenamrobik murid pendidikan khas yang dipimpin oleh cikgu Ku Azman

Musical chair


Semua berebut kerusi..hehehehe


Aktiviti guru dan murid , Terompah Gergasi

cari gula-gula dalam tepung


Amali wang Di TESCO, Penang

21 Julai 2010

Amali wang :
murid-murid mengisi perut dahulu sebelum memulakan aktiviti


Murid-murid diberi penerangan sebelum masuk ke TESCO


Guru-guru mengawal murid (murid dibahagikan kepada 7 kumpulan)

Setelah penat membeli belah

Bergambar kenangan sebelum bertolak pulang ke sekolah


Pertandingan Bowling

20 Julai 2010 :
Pertandingan bowling di Penang Bowl.

Pertandingan dimulakan pada pukul 9.30 pagi


Para pemenang bergambar kenangan dengan guru-guru


kamal hakimi adalah pemenang tempat pertama dengan jatuhan 142 pin

Hari Terbuka

19 Julai 2010 :

Perjumapaan Waris


para ibu bapa menunggu giliran untuk bertemu dengan guru kelas masing-masing, bagi membincangkan perkembangan anak mereka.


penerangan yang baik diperlukan agar ibu bapa dapat memahami keadaan anak mereka.
Kecemerlangan Minggu Pendidikan Khas 2010

Assalamualaikum..
Bertemu lagi kita pada kali ini, Alhamdulillah bersyukur hendaknya kepada ilahi yang mana program yang kami rencanakan pada awal tahu telah pun dilaksanakan dengan jayanya. Walaupun perlaksanaannya adalah pada kali pertama, tetapi ia dianggap berjaya kerana kami dapat memenuhi aktiviti yang dirancangkan.

Terima Kasih yang tidak terhingga kepada pihak pentadbir, YDP PIBG yang mana telah memberi kerjasama yang baik selama aktiviti ini dijalankan. Guru-guru pendidikan khas, yang telah banyak berkorban masa untuk menjayakan aktiviti ini hanya ucapan terima kasih sahaja yang mampu dibalas.

Menyusur kembali pada minggu tersebut, banyak aktiviti yang dijalankan mendapat sambutan yang menggalakan dari ibu bapa dan murid-murid khasnya. diantara aktiviti yang dijalankan adalah pertandingan bowling, sukaneka, pertandingan mewarna dan amali wang. Dengan pelbagai aktiviti yang dijalankan ini maka perlaksanaan minggu pendidikan khas menjadi lebih terisi dengan aktiviti-aktiviti yang lebih bersifatkan sosialisasi serta riadah, ini seiring dengan keperluan anak-anak khas ini.

Mari kita sama-sama menyingkap kembali aktiviti yang telah dijalankan oleh pihak kami :